IWiW extra funkciók (volt: üzenőfali üzenetek tiltása)

Figyelem!
A doksit frissítettem, a 2009. április 15-e után átadott új iwiw design esetén is működik!

Üdvözöllek! Unod a rizsát? Unod, hogy számodra a jelentéktelennél ezerszer jelentéktelenebb információkhoz jutsz az üzenőfalon keresztül, úgy mint:

"Sziasztok!!!!!!!!!!!!!!!!!4444!!!!! Felkeltem!!!"
"Még dolgozom. [12:31] Még most is [12:33] ..... MÉG MOST IS! ÁÁÁÁ! [12:58]"
"Városszavazás..."
"Piros kocka szurkolóknak!!! ROHADJ MEG KÉK GÖMB KLUB!!!!"
"Pirike mit vettél tegnap Plázába?????????"

Ez az oldal az iWiW üzenőfalon ténykedő, "napi500üzenetalatt nincs élet" típusú ismerőseink elleni megoldást hivatott röviden elmagyarázni. Ha érdekel, olvass tovább és engedj a csábításnak, ha viszont naponta többször fosod a szót az üzenőfalra, akkor téged ez az egész úgy sem hat meg. Viszlát!

Mivel a szarszemétbutanemműködik funkcióhiányos iwiw nem tudja tiltani az üzenőfalon az egyes ismerősöket, ezért ezt muszáj nekünk - egy kis trükközéssel - megoldanunk.

Szerencsére, a XXI. század fontos vívmányai között - úgy, mint napelemes zseblámpa, instant vízpor, Windows Vista - lehetőségünk van számítógépünkön programokat, így például Mozilla Firefox -ot futtatni. (Ha most a "Mi az a Firefox?" kérdés jut eszedbe, akkor menj el az előbbi címre, és nézelődj. Ha ezután sem vagy képben, kérdezz meg egy embert, aki tud neked segíteni számítástechnikai fronton. Ha ezután sem értesz semmit, ez az oldal nem neked készült.)

Reméljük, ezt a bonyolult felépítésű, esztétikailag mégis kifogástalan oldalt is Firefoxból látogattad meg. Bár ez még önmagában nem elég, telepítenünk kell hozzá egy ún. "kiterjesztést" (extension) is, amelyet erre a linkre kattintva tehettek magatokévá: Greasemonkey.

Mire jó a "Greasemonkey" ? Röviden: egyéni programokat (scripteket) futtathattok úgy, hogy azok - beépülve a megtekintett weboldal saját, eredeti kódjába - segítenek egy-egy probléma megoldásában. Ezt használjuk ki majd az iwiwné' is.

Install now (vagy Telepítés) gombra ráklattanytasz, feltelepül a cumó, újraindítod a Firefoxot. A GÉPET NEM KELL!

Aztán elmész erre a linkre, ahol egy jófej ember (pzs) által megalkotott "iwiw TOOLS v2" stuffot letöltheted.

Helyesebben: elég csak az "Install this script" nevű fekete gombra kattintani, és láss csodát, már is felugrik egy kis ablak, ahol egy újabb Install gombot megnyomva feltelepül az iwiw juzerblokk.

Na ezután, ha belépsz iwiwre (nyilván csak saját gépedről, a saját firefoxodból működik), minden üzenőfalra író ismerős neve mellett megjelenik két ikon: ezek segítségével blokkolhatod () vagy törölheted () az üzenőfalről az adott felhasználó üzenetetit. Ha blokkolsz valakit, akkor az ő üzenete nem, csak a nevét tartalmazó fejlécek fognak látszódni. Ha a törlést választod, akkor eleve meg sem fognak jelenni az üzenetek.

1. ábra. A személyiségi jogok esetleges megsértése miatt az ombudsman számára kényes adatokat kisatíroztam, a szereplők arcát kitakartam. A két név természetesen csak a demonstráció idejére lett blokkolva.

A fenti (1-es számú) ábrán jól látszik, hogy két ismerősnek csak a neve látszik, maga az üzenet nem. Amennyiben egy névhez több üzenet is tartozik, akkor az összes "felcsukódik" a tiltás esetén.
A script okos, megjegyzi azt, amit beállítottál - nyilván, így van értelme.

Egyébként, ha valami nem működik, vagy nem úgy, ahogy szeretnéd: Eszközök -> Greasemonkey -> Manage user scripts. Ja, és az "Enabled" opció legyen bepipálva :)

Az iwiw TOOLS v2 sokkal több dolgot tud, mint ami miatt ezt az oldalt létrehoztam. A felső menüsorban megjelenő extra menügombra kattintva elérhetitek a beállítások széles skáláját! (lásd 2. ábra)

2. ábra. iwiw TOOLS v2 a menübe épülve

Köszönjük a figyelmet, örülök, hogy segíthettem.

Ha működik a megoldás, akkor azért dobj egy levelet az e-mail címemre :)

Radu